Renault Scenic Club
Chciałbym się dowiedzieć czy mój scenic ma spalanie w granicach normy i jak tam ze spalaniem jest u was
A więc w trasie 6,5l a po mieście 7,8l
Acha i od razu mam pytanie: Czy filtr powietrza (lub jego stan ) wpływa na spalanie
Nowy użytkownik
witam. moj scenic pali podobnie. silnik mam 1.9 dti i na trasie ok 6.8 a w miescie to zalezy jak jezdzisz... przy optymalnej jezdzie 8l. co do filtra pow. jeszcze nie zmienialem...
Nowy użytkownik
Mój Scenic to 2.0, 115KM+ LPG sekwencja 2000r Ph1 Automat, na trasie 10l Lpg i ok 12 w mieście również Lpg, jak bym dusił to i sporo wiecej by wyszło
Pozdr.
Spalanie 2.0 (115 KM) miasto 11l benzynki zaznaczam ze jest to jazda na odcinku okolo 5km dziennie do pracy na trasie jeszcze niewiem niebylo okazji i czasu sie gszies wypuscic:)
Nowy użytkownik
ja mam Scenika 1999r 1.6 16V B+LPG(sekwencja) gazu w miescie pali mi 10L na trase 8-9, Benzyny w miescie pali 8 - 8.5L na trase 6L
PS: filtr powietrza ma wpływ na spalanie
Ostatnio edytowany przez Wojtek1987 (2010-06-27 08:41:11)
Mój Scienic Grand 2006r., silnik 1,9dCi 130 KM - w mieście pali 6,5 - 8,0 litra (jazda do pracy i zpowrotem 5 km), a w trasie ok. 6,0.
Jeżdzę stylem ecodriving.
Szybko ruszać, aby jak najszybciej osiągnąć prędkośc docelową ok.50-60 km/h i potem na 5 biegu - podtrzymanie prędkosci. Często później jadę na niskim biegu, powodując wyłączenie dopływu paliwa (komputer pokazuje wtedy zużycie 0.00 litra/100).
Komputer pokazujący aktualne zużycie paliwa straszy... :-)
Przy rozpędzaniu często wskaźnik dochodzi do 16litrów, a pod górkę potrafi przeskoczyć ponad 20 litrów.
Wskaźnik średniego zużycia oscyluje przy 7,2 litra. (kilomerowo jeżdzę ok. 60% miasto, 40% trasa)